Задължителното образование в Испания започва от тригодишна възраст. Към шестата

...
 Задължителното образование в Испания започва от тригодишна възраст. Към шестата
Коментари Харесай

Началното и средното училище в Испания: как е организирано всичко?

 Задължителното обучение в Испания стартира от тригодишна възраст. Към шестата си година децата могат да четат и да пишат, а към дванадесетгодишна възраст към този момент се ориентират къде ще продължат своето по-нататъшно образование, а постоянно към този момент умеят да свирят на музикален инструмент. За това какви са мощните страни на тази система, споделя жителката на Барселона Елена Добичина.

3 стадия на учебното обучение в Испания

 В Испания образованието стартира на три години. В детската градина децата отиват доста рано – „ старт ” в 4-месечна възраст е постоянно срещано събитие, въпреки че не е наложително. Детската градина нерядко е към локалното учебно заведение. Училищното обучение се дели на три стадия. Първият е 3-годишен – Infantil („ детски интервал ”), Вторият стадий – Primaria („ начално обучение ”) продължава 6 години. И третият е 4 години – ESO („ приблизително обучение ”). След което децата избират бакалавриат, професионално обучение или висше особено. В Испания учебното заведение се приключва на 16-17 години.

Как се избира учебно заведение?

 Има три типа учебни заведения – на първо време са държавните; по-късно наред са отчасти субсидираните от самостоятелното държавно управление на Каталония и най-сетне са частните учебни заведения.

 В кметството има лист на всички поданици, които са адресно регистрирани във всеки регион. Когато наближи времето детето да навърши три години, на родителите на детето бива изпращано писмо, в което се припомня по кое време и къде може да бъде подадено заявление, дружно със лист на локалните учебни заведения. В този интервал по локалните телевизионни канали се излъчва обществена реклама за това по кое време и по какъв начин могат да бъдат подадени документите, тъй че оринетирането не е по никакъв начин комплицирано.

 Учебната година в Испания стартира през септември, а приемът на документи стартира през май. Преди това, почти от февруари до април, в образователните заведения се организират дни на откритите порти. Организират се групи от по 5-10 родители, на които се организира екскурзия в учебното заведение – демонстрира се инфраструктурата, споделя се за системата на образование (базовите предмети във всички учебни заведения са идентични, само че методът се различава). В заявката, което родителите подават в кметството, се показват три определени учебни заведения, като се стартира с най-желаното (именно в това учебно заведение се изпраща и заявлението). Може да се избира както сред държавните и субсидираните учебни заведения, по този начин и сред частните. В субсидираните учебни заведения образованието е отчасти платено. (около 370-450 евро месечно, с включено хранене). Образованието в частно учебно заведение без дотации може да доближи до 700-900 евро на месец. А в държавните учебни заведения образованието е гратис, като се изключи храната и учебниците.

 Като цяло при своя избор родителите като първо предпочитание показват субсидирано учебно заведение, тъй като е най-голяма вероятността да бъдат класирани в подобен вид заведение. Най-трудно е да се влезе в държавно учебно заведение, тъй като за него „ летвата за свободни мета ” е по-висока от тази на субсидираните. При построяването на класовете приоритет се дава на първо време на незащитените пластове на популацията: самотни майки, родители на деца с разнообразни болести. Сред останалите претенденти, за които единственият приоритет е местожителството в съседство на учебното заведение, кметството организира нещо като лотария.

 Ако детето не успее да се класира в учебното заведение – първи предпочитание, заявката се изпращав учебното заведение, посочено на второ място. Ако не се класира и в него – отива се към третото. Ако и в последното пожелано учебно заведение детето не бъде записано, кметството предлага свободните места в другите учебни заведения.

Един клас нормално се състои от 25-26 индивида. В някои учебни заведения се основават по два или три първи класа.

 Преди синът ми да навърши три години, в дните на отворени порти посетих няколко учебни заведения, в това число и държавно. То не се отличаваше доста от частните; не поехме риск да го посочим в своята анкета, тъй като се страхувахме да не останем отвън класирането. В резултат на това синът ми постъпи в субсидирано учебно заведение, в което преди време е учил неговият татко. И като цяло съм доста удовлетворена.

Какво е образованието в „ детското ” учебно заведение?

 Първите три години в испанското учебно заведение са време на непрекъснати игри и съвсем никакви отговорности. Училището тук е свободно и неофициално и по тази причина незабавно се харесва на децата. В Испания не съм виждала деца (дори и от горните класове), които да не желаят да вървят на учебно заведение! Няма го това отношение към учебното заведение, като към непрекъснато и трудно образование, зад чина, в цялостна тишина. И въпреки в профил всичко това да наподобява като игра, по този начин или другояче всичко е ориентирано към усъвършенстването на детето, усъвършенстването на моториката, паметта, концентрацията и други потребни привички. Около петгодишна възраст всички деца в испанските учебни заведения умеят да четат, а някои и да пишат. Тоест има една ненатрапчива форма на образование, която дава ефикасни резултати.

 По-простичка домашна работа се дава още на равнище Infantil, само че за нея се предлага да не се отделя повече от половин час. В Primaria образователните задания също не са доста. Например могат да помолят 7-годишно дете да събере няколко двуцифрени цифри. Но всеки ден се дава единствено по една домашна работа.

Как е проведен образователният развой в час?

 Чиновете в испанското начално учебно заведение не са сложени един до различен, а 3-4 масички са ситуирани в квадрат и надлежно на тях лице в лице стоят децата, а не обърнати към дъската. Всяко дете написа или рисува в своята тетрадка, само че в това време то си взаимодейства със своите съученици, децата дружно разискват образователния материал, оказват помощ си един на различен. Счита се, че по време на такива групови занятия, материалът се усвоява по най-хубавия метод. Освен това вътре в тези групи има разпределение на функциите. Някои от децата се „ назначават ” за разпоредители, други – за виновни по чистотата и реда. Целта е да всеки да усеща личната си значителност. За да се подтиква образователния развой, понякога в мини-групите се прави ротация на функциите и на децата.

 В класовете Infantil учителят е единствено един и той е основният в класа.Но с изключение на него има още и асистент, който не взе участие в образователния развой, а единствено следи и управлява децата. На стадия Primaria, когато в центъра на вниманието се слагат обособените предмети (появява се математиката, каталонски език, обществознание, информатика в игрова форма), към класа се причисляват и нови преподаватели. В испанските учебни заведения има дъски, само че те се употребяват доста рядко. Това приспособление от дълго време е сменено от протектор (с помощта на който на децата се показват слайдове) и компютри (които към този момент се употребяват и на стадия Infantil).

Как става оценяването?

 В първи клас няма оценки, само че на всеки три месеца учебното заведение изпраща на родителите по този начин наречения информер – бюлетин, в който в детайли се споделя какви предмети се учат в този момент, по какъв начин се развива детето, по какъв начин се държи, умее ли да се обува, какъв брой е интензивно на уроците, по какъв начин си поддържа връзка с другите деца. На стадий Primaria се появяват оценките. Използва се 10-балната система, която за облекчение се дели на три категории – „ Отлично ”, „ Добре/средно ” и „ Не се оправя ”. Това е по-скоро условна система, на която нито децата, нито учителят придават изключително значение.

 Счита се, че децата би трябвало единствено да бъдат хвалени и стимулирани да се учат. Четенето към момента се отдава мъчно на огромния ми наследник: с тъга можеш да го накараш да седне и да прочете нещо. Но в учебно заведение до този миг нито един път не са му споделили, че се оправя неприятно. За този проблем аз разбрах от преподавателката с почти такава дефиниция: „ Обръщаме Ви внимание на това, че към момента не е изцяло оголен капацитета в региона на четенето на Вашето дете. Препоръчваме да го стимулирате да се упражнява по този предмет ”.

Каква е изгодата от асоциацията на родителите?

 Музиката и спортът са наложителни предмети, които се преподават във всички учебни заведения. Освен музика в някои от Primaria има още и други обособени предмети – един път в седмицата се преподава музикален инструмент. Могат да ви предложат да избирате сред цигулка, флейта, виоленчело или различен духов инструмент.

 Големият ми наследник си избра виолончело, само че не се наложи да купуваме инструмента: в Испания има асоциация на родителите АМРА - по този начин нареченият наставнически съвет. Срещу 30 евро годишен импорт членовете на съвета се употребяват от разнородни услуги и виолончело против 40 евро за една година получихме точно от тази огранизация. Оттам да вземем за пример може да се вземе и екип за физкултура. Този екип се носи и при външни визити (в зоопаркове, ферми, заводи за шоколад), с цел да могат децата да бъдат елементарно разпознати и събрани.

Как получават противоположна информация родителите?

 Най-малко един път на шест месеца учебното заведение провежда среща на родителите с преподавателите на класа, на които учителите в детайли описват за целия образователен развой и дават отговор на въпроси. Освен това сходна среща може да бъде поискана по всяко едно време. Всички преподаватели имат персонални имейли, на които можеш да напишеш въпрос и да получиш отговор незабавно – в това число вечер и през почивните дни. Всяко дете има и брошура за мемоари, която всеки ден носи в учебно заведение. Тази брошура се употребява за по този начин нареченото директно другарство на родителите с преподавателите. В книжката учителите и родителите си пишат един на различен пожелания, мнения (например по какъв начин се е хранило детето или по какъв начин е спало).

 Директорите на учебните заведения знаят имената на всички възпитаници! Неведнъж съм виждала по какъв начин шефовете поддържат връзка с огромния ми наследник, поздравяват го, обръщат се към него по име и го питат по какъв начин е. Ето тази непосредственост при общуването – сред учителите (и дори директорите) и децата е доста значима.

Извънкласни занятия

 В класовете Infantil има интервал на акомодация – можете да вземете детето от учебно заведение още на обяд, в интервала от един до три часа. Срещу непретенциозно възнаграждение можете да доведете детето един час по-рано и да го вземете час по-късно (стандартният учебен ден е от 9,00 до 17,00 часа). В тези спомагателни часове децата, несъмнено, не учат; те просто си играят, читат или спят, само че под благонадежден контрол. За останалите след обеда в учебното заведение деца се провеждат разнообразни кръжоци – спектакъл, британски език, грънчарство, джудо. Случаен човек не може да вземе детето от учебно заведение: право на това имат или родител, или доверено лице, което е вписано в персоналната карта на детето.

Следобеден сън

 Следобедният съд (дали има подобен или не, зависи от училището) не е насилствен сън. Това е по този начин нареченият „ час за релакс ” в класовете Infantil: децата разстилат своите матраци и одеала, пуска се тиха музика и на тавана на стаята се отразява светлина на дребни лампички. И въобще не е наложително да се спи. Върху движимостите за следобеден релакс родителите наложително би трябвало да залепят или зашият някакъв Мики Маус или кученце, с цел да могат децата да познават своите движимости – те към момента не могат да разчитат букви.

Превод от съветски език за УЧИТЕЛИ БГ: Александър Василев

Инфо: www.euro-pulse.ru


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР